Inspiration

 52 nyanser av grönt

CHAGA

Inonotus obliquus

Chaga är en otroligt kraftfull medicinsk svamp som är eftertraktad pga sin höga antioxidantnivå och helande egenskaper.  I Chagan hittar du vitaminerna A, C, B, D, och E samt mineraler som mangan, järn, kalcium, zink och selen. Svampen är också virushämmande, svamphämmande, bakteriedödande, parasitavstötande och verksam vid candida. Den balanserar dessutom immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar.

Chaga innehåller betulinsyra vilket har visat sig ta död på cancerceller. Chaga är därför listad som cancerhämmande och tumörhämmande och används inom flera komplementära cancerbehandlingar.  Forskning har visa tatt chagan framförallt är välgörande vid tarmcancer, magcancer, lungcancer, bröstcancer och prostatacancer.

Chaga innehåller också betaglukaner som kraftigt kan stärka immunförsvaret vilket gör den idealisk för de som lider av autoimmune sjukdomar som t.ex. kroniskt trötthetssyndrom, rheumatoid artrit, fibromyalgi, IBS, Chrons, lymfom och PCOS.

Dessutom innehåller Chaga världens högsta nivå av superoxiddismutas (SOD) vilket är ett enzym som förhindrar nedbrytningen av fria radikaler. Den har visar sig mycket effektiv I behandling vid Parkinsons, Alzheimers, gikt, sklerodermi och grå starr.

Chagans antiinflammatoriska egenskaper gör att den är idealisk för de som har IBS, artrit, kolit, blåskatarr, ödem, astma, celiaki och akne.

Chagasvampen växer på björken men lyder inte under allemansrätten. Kolla med markägaren innan du hugger ner den. Chaga är fantastiskt att lägga till sin dagliga kost, bade eftersom den är så hälsosam och för att den är lättupptaglig av kroppen.

Du gör en dekokt av Chagan genom att sjuda en bit i 1 liter vatten. Sjud den i 4–24 timmar. Du dricker vätskan som te, blandar den i smoothies eller häller den I kaffekokaren I stället för vatten när du ska koka kaffe. Du kan inte överdosera den.

Sammanfattning av innehållet i Chaga

·         Polysackarider (förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer, bakterie- och virussjukdomar)

·         Betulinsyra (mot tumörer, malaria och infektioner)

·         Melanin (förbättrar och skyddar DNA i hår, naglar och hy)

·         Fytonutrienter eller fytokemikalier (dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker naturlig avgiftning)

·         Ergosterol (en vitamin D2-prekursor)

·         Många former av betaglukaner (komplexa sockerarter som kallas polysackarider)

·         Saponiner, steroler, triterpener, betulinsyra, SOD (superoxiddismutas)

·         Aminosyrakomplex (proteiner) och andra spårämnen

 

Källor:

Bloggen Morotsliv

Medical Medium av Anthony William

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo-small-header

You must be logged in to post a comment