Chakrasystemet

Rotchakrat

HÄR kan du köpa mitt te för rotchakrat som innehåller hibiskus, nässla, maskros och nyponskal.

Rotchakrat hittar vi i slutet av ryggraden, i mellangården. Färgen är röd och ljudet är LAM. Chakrat är kopplat till jordens element och formen är en kvadrat. Det kan underlätta att se rotchakrats karaktär som en kub. Rotchakrat har lägst vibration av alla chakran. Det symboliserar rätten till att vara, att existera. När energin flödar helt fritt, så vet du på själsnivå att du har rätt att existera.

Chakrats fokus är fysisk överlevnad och grundläggande behov som mat, dryck och sömn. På sanskrit betyder rotchakrat ”grunden” och det är också här vi grundar oss och förenar oss med jordens energi. Om en person känner sig fysiskt svag är baschakrat förmodligen blockerat eller utarmat. Detsamma gäller om du känner dig ”flygig” eller ”uppe i det blå”.

Ett trångt rotchakra visar sig genom att vi har ett stort behov av trygghet och beskydd. Det kan också orsaka ekonomiska problem, obeslutsamhet eller kronisk trötthet. Det är lätt att rotchakrat kommer ”ur balans” efter en skilsmässa, flytt, arbetslöshet eller liknande.

Relaterade kroppsdelar: Fötter, ben, skelett, tjocktarm, ändtarm och anus.

Relaterade obalanser: kroniska ländryggsbesvär, ischias, åderbråck, fetma, förstoppning, ändtarmscancer, svårigheter att urinera, hemorrojder, anala fistlar, depression, prostataproblem och reumatism.

Affirmationer för första chakrat:

Min kropp är viktig för mig. Jag tränar, vistas i naturen, vårdar och när min kropp varje dag.

Jag tar eget ansvar över mitt liv och min hälsa. Jag hanterar alla situationer som dyker upp från en stabil grund och låter ingenting världsligt rubba mig på djupet.

Jag upplever total tillit och att jag ständigt är omgiven av den kärlek och omsorg som jag behöver.

Jag förtränar det bästa av vad livet har att erbjuda och är djupt tacksam över uppfyllandet av mina grundläggande behov.

Jag är grundad i verkligheten, står stadigt i kontakt med jorden och naturen – här och nu.

 

Sakralchakrat

HÄR kan du köpa mitt te för sakralchakrat som innehåller hibiskus, rölleka, daggkåpa och ringblomma.

Det här chakrat befinner sig på samma nivå som korsbenet i ryggradens lägre del, motsvarande en punkt precis nedanför naveln. Färgen är orange och ljudet är VAM. Chakrat är kopplat till vattnets element och formen är ett klot. Klotet är inte lika stabilt som kuben, utan friare.

Sakralchakrat är centrum för den sexuella och kreativa energin. Det guidar våra drömmar och fantasier. Det är också kopplat till kroppens vattenelement. Sädesvätskan, mensblod, urin och tarmvätskan är alla influerade av Sakralchakrat. Vi kan också relatera chakrat till kreativitetens ”flöde”. Alla kreativa impulser kommer härifrån, vare sig det är att skapa ett nytt liv, en dikt eller en målning. Ett balanserat sakralchakra gör dig känslig, intuitiv och kreativ. För mycket eller för lite energi i sakralchakrat kan leda till sexuella problem eller mer generella problem som att relatera till andra människor eller kreativa svårigheter som skrivkramp. Du kan också bli överkänslig och orolig, inte hålla på dina egna gränser, eller känns dig deprimerad.

Relaterade kroppsdelar: Könsorgan, bäcken, urinblåsa, njurar och livmoder

Relaterade obalanser: Gynekologiska problem, potensproblem, frigiditet, barnlöshet, urinvägsbesvär, problem i nedre delen av ryggen, klimakteriebesvär, pms.

Affirmationer för andra chakrat:

Mitt mål i livet är att ständigt röra mig mot lycka och tillfredsställelse.

Jag älskar min kropp och är ärlig i min sexualitet.

Jag förtjänar all kärlek som livet erbjuder mig, och all förmåga till sexuell och annan njutning.

Jag uttrycker min längtan och mina behov, och står för vad jag känner.

Jag duger precis som jag är, och mitt liv är nu precis som det ska vara.

 

Solarplexuschakrat

HÄR kan du köpa mitt te för solarplexuschakrat som innehåller enbär, nyponskal, rosmarin och läkemalva.

Det här chakrat sitter i midjehöjd. Färgen är gul och ljudet är RAM. Det relaterar till eld-elementet och formen är en triangel. Det är här vi relaterar till omvärlden. Här är centret för din självkännedom – tron att du har rätt att agera i den här världen. Vår vilja sitter här, men det är också här vi kopplar upp oss mot den gudomliga viljan. Om den individuella viljan harmonierar med det gudomliga så kommer solarplexuschakrat vara i balans.

När det tredje chakrat fungerar bra är du full av livsenergi och självförtroende. Chock och stressfyllda händelser påverkar det här chakrat mer än andra. Stressade människor visar alltid obalanser i det här chakrat. Eld-elementet relaterar till matsmältningen, med magen och levern; tänk så många stressade människor som har matsmältningsproblem!

Relaterade kroppsdelar: Hela matsmältningen; mage, lever, galla, mjälte

Relaterade obalanser: Matsmältningsbesvär, näringsbrister, diabetes, anorexia, bulimi, magsår/katarr, gallsten, leversjukdomar, reumatism osv.

 

Affirmationer för tredje chakrat:

Jag sätter värde på mig själv så som den jag är

Jag vet att jag gör mitt bästa

Jag respekterar mig själv, oavsett sammanhang, och behandlar mig själv med respekt

Min personliga kraft växer för varje dag som går

Jag förtjänar allt gott som finns i mitt liv

 

Hjärtchakrat

HÄR kan du köpa mitt te för hjärtchakrat som innehåller citronmeliss, ros, hagtorn och hjärtstilla.

Hjärtchakrat sitter i linje med vårt fysiska hjärta. Ljudet är YAM och färgen är grön. Färgen rosa är också starkt förknippad med hjärtchakrat och ibland kan man se chakrat avbildat som grönt i mitten omgivet av rosa. Hjärtchakrats element är luft och formen är tefatsliknande. Tefatet speglar luftens fullständigt fria element. Hjärtchakrat förknippas självklart starkt med kärlek, kärlek till en annan människa, den villkorslösa kärleken som kopplar upp oss till hela Universum, eller kärleken till en Gud och det gudomliga. Hjärtchakrat frodas när man känner förlåtelse, medkänsla och villkorslös kärlek till sig själv och andra.

Hjärtchakrat är också förbindelsen mellan de lägre och högre chakrana; de lägre chakrana som relaterar till vår upplevelse av den fysiska världen, de högre chakrana som relaterar till mentala och andliga upplevelser. Hjärtchakrat binder samman och länkar dessa motsatser. Om inte energin flödar fritt mellan Solarplexus och hjärtat, eller hjärtat och halsen, så är länken inkomplett och det kommer finnas en obalans någonstans i chakrasystemet.

Hjärtchakrat ses också som en länk mellan kropp och ande pga. kontakten med luftelementet. Bokstavligt talat så upprätthåller luften som kommer in och ut genom lungorna liv. Utan luft upphör livet, och anden och kroppen blir separerade. Symboliskt så sammanlänkar andetaget, luften, våra begränsade, mänskliga jag med vårt högre jag och med det gudomliga. Andningen är central i de flesta meditationsformer och hjälper oss att uppnå kontakten.

Ensamhet, rädsla över att bli sårad, men också själviskhet och avundsjuka visar på en störd energibalans i hjärtchakrat.

Relaterade kroppsdelar: Hjärta, lungor, armar, händer

Relaterade obalanser: Astma och andra luftvägsbesvär och lungsjukdomar, högt blodtryck, alla hjärtobalanser och hjärtsjukdomar samt allergier.

 

Affirmationer för fjärde chakrat:

Jag ger och tar emot kärlek

Jag accepterar att smärta är en del av livet och jag förlåter mig själv och andra

Jag älskar mig själv för den jag är

 

Halschakrat

HÄR kan du köpa mitt te för halschakrat som innehåller citronmeliss, timjan och rödklöver.

Halschakrat sitter nere på halsen. Färgen är blå och ljudet är HAM. Elementet är eter och formen är en stjärna. Stjärnan lyser/reflekterar energin utåt, vilket är en av halschakrats funktioner. Halschakrat handlar om uttryck, framförallt om att uttrycka hjärtats sanning och önskan och sakralchakrats kreativa impulser. Uttrycket kan ske genom rösten eller på ett konstnärligt sätt.

På en underliggande nivå relaterar halschakrat till andlig undervisning och vissa lärare har väldigt finslipad energi i det här chakrat. Människor som upplever det svårt att kommunicera, eller som hindras i att uttrycka sin kreativitet har vanligtvis en blockering eller en obalans i halschakrat. Lever du inte din sanning kommer ditt halschakra vara i kraftig obalans. Skvaller, lögner och att prata för mycket är generellt också tecken på en störd energi i halschakrat.

Relaterade kroppsdelar: Hals, nacke, käkar, stämband, mun och öron

Relaterade obalanser: Upprepade förkylningar och ont i halsen. Problem i munhålan och svalget, käkar, stämband, halsmandlar och nacke, sköldkörtelstörningar.

 

Affirmationer för femte chakrat:

Det jag vill säga är värt att lyssna på.

Det jag uttrycker kommer från hjärtat.

Varje dag ger jag uttryck för mina uppfattningar.

Jag lyssnar till andra människor och jag har förståelse för deras önskningar och behov.

Jag är tydlig och sann i det jag vill uttrycka

 

Pannchakrat

HÄR kan du köpa mitt te för pannchakrat som innehåller tulsi, enbär, rölleka och rosmarin.

Pannchakrat sitter mitt i pannan. Det utgör hela ditt väsens ledningscentral. Det har inget element eftersom chakrat vibrerar högre än något som är fysiskt. Färgen är indigoblå och ljudet är AUM. Pannchakrat förknippas med intellektet och förståelse. Både med vårt rationella intellekt, men också med clairvoyance och kanalisering. Förståelse syftar till att förstå moral och livsläxor. Människor med ett öppet pannchakra strålar ut ”Jag har rätt att se”. Är du ”flummig” eller för mycket uppe i huvudet så tjänar du på att jobba med pannchakrat. Om du blundar för de läxor som ingår i livet så är det lätt att energin här blir störd.

Relaterade kroppsdelar: Panna, ögon, hjärna.

Relaterade obalanser: Huvudvärk, mardrömmar, synfel, verklighetsflykt och koncentrationssvårigheter.

 

Affirmationer för sjätte chakrat:

Jag inser behovet av stillhet och tystnad i mitt liv.

Jag vet att jag har svar på alla frågor inom mig själv.

Jag har tillit till att jag guidas rätt i livet.

Jag är full av visdom.

Min fantasi är grunden för min kreativitet.

Jag accepterar mig själv och andra precis som vi är.

 

 

Kronchakrat

HÄR kan du köpa mitt te för kronchakrat som innehåller lavendel, ros och amerikansk frossört.

Kronchakrat, eller den tusenbladiga lotusen, sitter mitt uppe på hjässan. Kronbladen sträcker ut sig och täcker hela hjässan. Kronchakrat hör inte ihop med något element eftersom vibrationen är ren ande. Färgen beskrivs som violett, men tänk snarare på den som genomskinlig, lysande och ametistliknande. Kronchakrat har också ljudet AUM men på en högre oktav.

Kronchakrat förkroppsligar vår spiritualitet. Det gör det möjligt för oss att uttrycka vår största visdom och vara öppna för den ultimata visdomen. Ofta öppnas kronchakrat upp rejält under meditation, kontemplation och bön. Hos individer som är högt utvecklade spirituellt är kronchakrat helt öppet hela tiden.

Om all energi från de lägre chakrana kan flöda fritt så känner du att du är ett med universum och att all separation är en illusion. Glorian är konstnärens försök att återge den här flödande energin. Ofta är det här chakrat blockerat hos människor som inte vill se eller är rädda för sin egen andliga potential. Människor som är väldigt fästa vid det materiella kommer också ha ett bristande energiflöde i kronchakrat. Det kommer också bli svårare för dig att får kontakt med världen runt dig om du har ett kronchakra ur balans. Då är du inte längre ditt sanna jag och du tenderar att ta på dig andra människors åsikter och övertygelser.

Relaterade kroppsdelar: Hjärnan, centrala nervsystemet, hormonbalans, hud.

Relaterade obalanser: Oro, psykoser, depression, förvirring, problem relaterade med nervsystemet.

 

Affirmationer för sjunde chakrat:

Jag accepterar mig själv i min helhet med kärlek och tacksamhet.

Jag är en unik, strålande varelse som består av kärlek.

Jag väljer ljuset i mitt liv.

Jag väljer att acceptera att jag är helt utan begränsningar.

Jag höjer mig till en ny nivå av insikt och medvetenhet.