52 nyanser av grönt

MASKROS

Taraxacum officinale

Vårt mesta ogräs är en fantastisk medicinalväxt! Den stöttar njurarna, levern, lymfsystemet, huden, matsmältningen, immunsystemet, och fortplantningsorganen. Den innehåller A, C, D och B-vitaminer samt mineraler som järn, kalium och zink. Bladen har mer betakaroten är morötter och mer kalcium och järn än spenat. Probiotika kan få hjälp att frodas i tarmen om man tillsätter prebiotika. Prebiotika är fiberrika kolhydrater som inte bryts ner av tarmen utan blir mat till goda bakterier. Hela maskrosplantan är rik på inulin, som faktiskt är prebiotika.  Dessutom är inulin naturens insulin, så maskrosen hjälper oss att hålla vårt blodsocker balanserat.

Roten är leverstärkande. Gräv upp dem på våren eller hösten, torka och brygg te, eller gör tinktur. Är du utsatt för mycket kemikalier, t.ex. genom ditt jobb, så kan det vara klokt att stötta levern genom en maskroskur.

Bladen är fantastiska nu på våren när de är späda och lite bittra. De när och stärker njurarna samt hjälper matsmältningen. Dessutom är de blodrenande, lymfstärkande och renar kroppen från gifter. De är hjälpfulla vid långvariga infektioner och virus, för artrit och reumatism.

Blommorna kan du äta som de är och är de är utsökta i sallader och på smörgåsen. Om du bara vill åt maskrosens söta smak så tar du de gula bladen och strör över salladen. Blommorna kan även användas i en oljemaceration. Oljan har förmågan att öppna upp ställen i kroppen som lagrar känslomässiga spänningar. Oljan gör du genom att fylla en genomskinlig glasburk med blommor. Häll på en kallpressad ekologisk olivolja upp till kanten. Burken låter du stå i ett ljust och soligt fönster i 6 veckor. Sila av oljan och förvara den i en mörk glasburk eller flaska.

Du kan självklart göra tinktur på blommorna. Tinkturen hjälper dig att öppna upp och släppa taget om lagrade känslor, bl.a. ilska, och också att se livet från den ljusa sidan. Den fördjupar medvetenheten om att vi är ett med allt liv och sägs öka vår intuition.