Sötning

Sötning

Elisabeth One comment
Raw Food Sötning

Det finns många alternativ till vårt vita socker, beroende av vad du ska göra förstås. Egentligen är dadlar min absoluta favorit att söta med även om det ibland är svårt att veta hur man ska dosera. Jag skulle baka kanelbullar till en sammankomst och ville inte använda socker i bullarna. Istället kokade jag en dadelkräm av ca 15 dadlar som jag täckte med vatten i en kastrull. Jag lät blandningen småputtra till det blev som en kräm. Jag använde dadelkrämen som fyllning i bullarna och fick stående ovationer. Det är härligt att folk är så positiva till mitt experimenterande i köket. Annars använder jag mycket dadlar i raw food.

 

 

 

 

 

 

 

En annan favorit, och som är utmärkt till bakning, är kokossockret som jag använde i min sockerkaka. Kokossocker utvinns från kokospalmens blommor. Det innehåller en mängd antioxidanter samt B-vitaminer, magnesium och järn. Både Holistic och Renée Voltaire har kokossocker, men jag har köpt Cocosas ekologiska kokossocker eftersom det finns i 500 grams-påse i hälsokostaffären där jag handlar.

 

 

 

 

 

 

 

Jag använder också en del agavesirap, framför allt i raw food eller i stället för vanlig sirap. Agavesirap produceras främst i Mexico och kommer från en planta. Den är sötare än socker men har låg inverkan på blodsockret och ställer inte till med lika mycket oro i kroppen (till skillnad från vanligt socker). När jag gjorde pepparkakor innan jul använde jag agavesirap. Jag föredrar raw agave men brukar köpa Sunny Bio-agavesirap eftersom den finns i våra mataffärer. Kan tipsa om att agavesirap är fantastiskt gott på kokosplättar! Recept kommer senare. 

1 Comment

Ewa Olsson

maj 9, 2012 at 1:39 e m

Hej Super-Bettan! Det här är ju så himla BRA och det är exakt vad jag själv efterfrågat. Vad duktig du är; vilken inspiratör du är; vilken kreativitet du har; vilken energi du har. Har det med Reiki att göra, denna din fantastiska turboutveckling? Ha, ha! Följer med spänning nya recept och dina goda kostråd. Stor lycka till kram